tirsdag 30. mai 2017

Reiseblogg Gdansk

- Hallo, eg lurte på ein ting: Har du huska å ta med pass?
- Nei!
- Eh, kva sa du? Har du huska å ta med pass?
- Nei!
- Eh, då må du nesten kjøra heim og henta dei. Korhen er du no?
- I Knappetunnelen.
- Å!

Dag 1, Avreise - 24. mai

Reise

Eg sit ved Circle K ved Bergen Lufthavn Flesland og ventar på Bjarnhild som kjem direkte frå jobb med bilen. Ho køyrer via Knappetunnelen for å unngå kø. Eg tenkjer gjennom kva me må gjera før me kjem oss av garde. M.a. det med pass. Klokka er 14.55 og flyet til Gdansk går kl. 17.00.

Tidlegare på dagen har eg pakka jobbsekken og reisesekken, medan Bjarnhild tok kofferten med seg på jobb. I reisesekken har eg m.a. mine toalettsaker pluss litt reisemat (ost og juice). Planen var å ta bussen kl. 14 frå Straume og samtidig stikka innom senteret for å kjøpa nye batterier til bagasjevekta. Sidan eg (som vanleg) er litt seinare ferdig på jobb enn planlagt, må eg pakka om sekkane litt fort (det som skal med på turen i reisesekken og denne oppi jobb-sekken). Toalettmappa som skal i kofferten tek eg i handa.

På veg ut av huset vil eg sjekka nøyaktig kva batteri eg skal kjøpa slik at det går raskt, og ser på huskelista at eg må huska å ta med ost og juice som eg har lagt i kjøleskapet på jobben. Full fart tilbake, taper ikkje meir enn 3-4 minutter (og huska toalettmappa som eg sette frå meg utanfor døra før eg sprang innatt). Puh! Eg rekker både å kjøpa batteri og ta bussen til flyplassen. Ost og juice legg eg i ein pose saman med toalettmappa klar for ompakking på flyplassen.

Så sit eg på ein benk utanfor bensinstasjonen (med pose og sekk) og tenkjer gjennom den vidare reisa. Etter ein kort og hektisk telefonsamtale med Bjarnhild finner me ut at ho rett og slett må kjøra heim til Sotra i ettermiddagsrushen for å henta passa. På magisk vis unngår ho dei verste køane, yngstemann kjem henne i møte for å spara tid, ho returnerer til bensinstasjonen, eg tek ut kofferten og legger jobbsekken inn i bilen, ho køyrer for å parkera, og eg går til flyplassen med sekk og koffert for å sjekka inn bagasjen. Klokka er no 15.45, siste innsjekk er 16.20 og oppmøte ved gaten 16.30. Dette bør gå bra, og det gjorde det.

Inne på flyet, letta over at alt faktisk har gått så bra som det gjorde, kjem eg til å tenkja på posen med toalettsaker, juice og ost. La eg den i kofferten, eller ligg den igjen ved benken utanfor bensinstasjonen?

Ankomst

Framme på flyplassen i Gdansk finner me rett buss (etter å ha kontrollert at innhaldet i posen ikkje ligg i kofferten), vert godt mottatt i ein flott, gammal leilighet midt i gamlebyen, og kan endeleg slappa av og nyta resten av opphaldet.

På kvelden får me oss ein matbit på Restauracja Sapore før me tek me ein rusletur rudt i gamlebyen.
Mariakirken (Bazylika Mariacka)

Rådhuset


Dag 2, Gdansk - 25. mai


I dag er dagen eldstemann heime skal henta posen frå i går på bensinstasjonen. Då er det kapittelet ferdig.

Her i Gdansk har me ingen planer, men startar å gå mot marinaen ved Motława. Då får me sjå hovudgata Dłluga og Dłlugi Targ i dagslys.
Flotte fasadar i Długi Targ
I enden av marinaen ser me ein båt som dei hadde gløymd å ausa:

 før me tek ferga over og får med oss dette obligatoriske fotomotivet:
 

I nærleiken av Katarinakyrkja (Kościół św. Katarzyny) får me tilbod om ein guida tur rundt i byen. Prisen er lav og sjåføren er hyggeleg, så me slår til. Då får me med oss m.a. desse spennande attraksjonane:
Brua over kanalen med kjærlighetshengelåsar

Marknaden Hala Targowa.

Solidaritetssenteret
Monumentet for dei falne skipsverftsarbeidarane
Utsikta frå milenniumskorset (Krzyż Milenijny)
 Etter spa og ein pause kjem me over dette grøne alternativet:

før me tek ei rusletur igjen og endar på på Hard Rock Cafe.

Til slutt ruslar med ned til elva igjen og får sjå på nært hald dette grøne huset:
Dette grøne huset

Dag 3, Gdansk - 26. maiMe startar dagen med ein tur innom rådhustårnet og får sjå store deler av byen.
"Legoland" aust for Mariakirken
Så sykla me ut til Westerplatte der andre verdskrigen starta.
Monumentet på høgda

Nigdy więcej wojny - Aldri meir krig
Etterpå reiser me ut til Galeria Bałtycka før me kjem over desse flotte lyssette fontenene på vegen tilbake:
Dag 4, Heimreise - 27. mai


Dagen startar med å pakka bagasjen. Kofferten var vel tung, og eg byrjar å leita etter bagasjevekta. Eg kan ikkje hugsa å ha sett den etter at eg tok den ut av sekken på jobben før avreise for å sjekka kva batteri den skulle ha. Jaja, den kan neppe vera meir enn 25-26 kilo, og garantert ikkje over 30, og grensa var på 32, så det bør gå.

Deretter ruslar me litt rundt i byen for å få med oss dei siste inntrykka (og butikkane) før me returnerer til flyplassen med ein stadig meir passasjert buss.
Same fontena i dagslys
På innsjekkings-køen på flyplassen ser me at det på eine billetten stod 32 kg. bagasje ikkje inkludert og på den andre 23 kg. inkludert. Når då bagasjen veg 29,9 kg vert det ca. 250 kr. å betala for overvekt pluss bittelitt stress med klokka sidan me måtte ut av køen og bort til billettluka.

Vel inne på flyet tek eg meg i å undra meg på kvifor "Fest setebeltet"-skiltet står på 3 språk og "Flytevest"-skiltet står på 4 språk.


Dag 5, Ettertanke

Kva sit eg igjen med etter turen? Jau, ein plastpose med: toalettsaker, oppvarma ost og juice og ei pakke med batterier til bagasjevekta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar